Ponosno predstavljamo referentni objekat u kojem su ugrađeni Kampmann podni ventilokonvektor Katherm HK i podstropni ventilokonvektor Venkon.

Izuzetno nas je veselila prilika suradnje na ovom iznimnom projektu sa vrhunskim arhitektonskim uredom 3LHD. Ovim putem se zahvaljujemo na povjerenju.

U nastavku pročitajte par informacija o projektu Urania te zavirite u slike autora Jure Živković


Staro kino Urania jedno je od mnogih kina izgrađenih početkom 20.st koja se nalaze u urbanim blokovima cijelog zagrebačkog donjeg grada. Otvaranje velikih multiplex kina dovelo je u posljednjih nekoliko desetljeća do postupnog odumiranja tih starih kino-dvorana koje su, zanemarene i prazne, počele propadati.

Urania je smještena u stražnji dio bloka na Kvaternikovom trgu. Iako izgrađena 1939., cijela je struktura vrlo dobro očuvana, zajedno sa svim potpornim stupovima, glavnim lukovima u velikoj dvorani i svim stropovima. Stropovi su poseban primjer prvih betonskih konstrukcija s uzdužnim uskim strukturnim rebrima iz tog razdoblja. Taj lijepi primjer ranog inženjerstva betonske tehnologije bio je vrijedan očuvanja i obnove.

Usprkos svojoj starosti, zgrada nekadašnjeg kina imala je dobre predispozicije da rekonstrukcijom dobije novu namjenu i postane javni i uredski prostor. U rekonstrukciji su zadržana tri od četiri postojeća volumena: bivši ulazni prostor kina i prateći uredi, veliki lobby s visinom stropa od tri kata i glavna kino dvorana. Novi volumen predstavlja stakleni paviljon koji je prethodno služio kao ulaz u kino. Najveći izazov je bio kako prostor bivše kino dvorane, bazilikalnog presjeka sa srednjom lađom visine devet metara i dvije bočne lađe visine tri metra, bez prirodnog svjetla, pretvoriti u funkcionalan radni prostor. Srednja lađa visine devet metara podijeljena je u dvije etaže. Donjoj je etaži svjetlo osigurano pretvaranjem bočnih lađa kino dvorane u vanjske atrije. Na gornju etažu svjetlo je dovedeno preko krova, cijelom dužinom dvorane krov je ostakljen u širini od tri metra.

Većina izvornih konstruktivnih materijala zadržana je uz minimalne intervencije - izvorni cigleni zidovi, sirova žbuka, beton na podovima i stropovima; dok je sva nova oprema rađena od tri materijala - hrast za podove te furnir smreke i sirovi čelik za obloge zidova i unutarnju stolariju.

Nova Urania sadržavat će javni prostor namijenjen raznim radionicama, predavanjima i sličnim kulturnim događanjima, te nekoliko uredskih prostora. Polivalentni javni prostor opremljen multimedijom i malom tribinom povezan je s bistroom s dvorišnom i krovnom terasom. U budućnosti će biti mjesto susreta lokalne kulturne i poslovne zajednice, i prostor za brojna događanja poput edukativnih radionica, predstavljanja, izložbi, koncerata, projekcija i sl.

  Galerija fotografija - kliknite na sliku za povećanje
3lhd 264 urania images by jure zivkovic 5825
3lhd 264 urania images by jure zivkovic 5816
3lhd 264 urania images by jure zivkovic 6194
3lhd 264 urania images by jure zivkovic 6213
3lhd 264 urania images by jure zivkovic 6217
3lhd 264 urania images by jure zivkovic 6223
3lhd 264 urania images by jure zivkovic 6896
3lhd 264 urania images by jure zivkovic 6922
3lhd 264 urania images by jure zivkovic 7841
3lhd 264 urania images by jure zivkovic 8020
3lhd 264 urania images by jure zivkovic 8040
3lhd 264 urania images by jure zivkovic 8057
3lhd 264 urania images by jure zivkovic 9338
  Referentni objekti - Sve