Predstavljamo ⇒ 3LHD Urania - Referentni objekat Objavljeno: 20. 02. 2020 - 2:32

Ponosno predstavljamo referentni objekat u kojem su ugrađeni Kampmann podni ventilokonvektor Katherm HK i podstropni ventilokonvektor Venkon.

Izuzetno nas je veselila prilika suradnje na ovom iznimnom projektu sa vrhunskim arhitektonskim uredom 3LHD. Ovim putem se zahvaljujemo na povjerenju.

U nastavku pročitajte par informacija o projektu Urania te zavirite u fotografije autora Jure Živković


Staro kino Urania jedno je od mnogih kina izgrađenih početkom 20.st koja se nalaze u urbanim blokovima cijelog zagrebačkog donjeg grada. Otvaranje velikih multiplex kina dovelo je u posljednjih nekoliko desetljeća do postupnog odumiranja tih starih kino-dvorana koje su, zanemarene i prazne, počele propadati.

Urania je smještena u stražnji dio bloka na Kvaternikovom trgu. Iako izgrađena 1939., cijela je struktura vrlo dobro očuvana, zajedno sa svim potpornim stupovima, glavnim lukovima u velikoj dvorani i svim stropovima. Stropovi su poseban primjer prvih betonskih konstrukcija s uzdužnim uskim strukturnim rebrima iz tog razdoblja. Taj lijepi primjer ranog inženjerstva betonske tehnologije bio je vrijedan očuvanja i obnove.

Usprkos svojoj starosti, zgrada nekadašnjeg kina imala je dobre predispozicije da rekonstrukcijom dobije novu namjenu i postane javni i uredski prostor. U rekonstrukciji su zadržana tri od četiri postojeća volumena: bivši ulazni prostor kina i prateći uredi, veliki lobby s visinom stropa od tri kata i glavna kino dvorana. Novi volumen predstavlja stakleni paviljon koji je prethodno služio kao ulaz u kino. Najveći izazov je bio kako prostor bivše kino dvorane, bazilikalnog presjeka sa srednjom lađom visine devet metara i dvije bočne lađe visine tri metra, bez prirodnog svjetla, pretvoriti u funkcionalan radni prostor. Srednja lađa visine devet metara podijeljena je u dvije etaže. Donjoj je etaži svjetlo osigurano pretvaranjem bočnih lađa kino dvorane u vanjske atrije. Na gornju etažu svjetlo je dovedeno preko krova, cijelom dužinom dvorane krov je ostakljen u širini od tri metra.

Većina izvornih konstruktivnih materijala zadržana je uz minimalne intervencije - izvorni cigleni zidovi, sirova žbuka, beton na podovima i stropovima; dok je sva nova oprema rađena od tri materijala - hrast za podove te furnir smreke i sirovi čelik za obloge zidova i unutarnju stolariju.

Nova Urania sadržavat će javni prostor namijenjen raznim radionicama, predavanjima i sličnim kulturnim događanjima, te nekoliko uredskih prostora. Polivalentni javni prostor opremljen multimedijom i malom tribinom povezan je s bistroom s dvorišnom i krovnom terasom. U budućnosti će biti mjesto susreta lokalne kulturne i poslovne zajednice, i prostor za brojna događanja poput edukativnih radionica, predstavljanja, izložbi, koncerata, projekcija i sl.

Galerija slika:

  Novosti - Sve